kova3055 Fran Markulin ( 2000.)

Volonterski klub Tehničke škole Ruđer Bošković

Udruga Krijesnica

Pomagati drugima je moja svrha. Shvativši to, mom liječenju je došao kraj.

Fran je u školskom volonterskom klubu Tehničke škole Ruđer Bošković D.U.R ( Dan Uvijek Radostan) od kraja 2016. godine organizacijom humanitarnog koncerta organiziranog za pomoć liječenja bivšem učeniku škole. Osim školskog volonterskog kluba Fran je aktivna i u organizaciji Krijesnica od 2015. godine gdje kroz posjete u bolnicu pruža pomoć i podršku djeci i oboljelima suočenim s malignim bolestima. Kao osoba koja je i sama preboljela leukemiju nastoji uliti nadu u izlječenje onima koji su na putu koji je on već prošao. Kroz 2017. godinu Fran je školi poklonio 64 volonterska sata, a isto toliko je odvolontirao i u udruzi Krijesnica.

Fran kroz svoje volontiranje najviše radi o osvještavanju i promicanju svijesti o djeci oboljeloj od malignih bolesti i osmišljava sadržaje koji bi uveli neku novu energiju i potaknuli ljude da učine nešto dobro za osobe s kojima žive, za prostor u kojem borave i u konačnici da se pokrenu.

Kako bi pružio što kvalitetniju i bolju podršku oboljeloj djeci, Fran je kroz Udrugu Krijesnica položio mentorski ispit i sada je stručno osposobljen za razgovor sa djecom o njihovim problemima i o tome što ih muči, igrati se s njima i uljepšavati im boravak u bolnici te im pružiti potporu i nadu u ozdravljenje.

Kroz svaku akciju kojoj se priključi ili koju sam inicira Fran jača svoje stavove, odluke, širi vidike i poznanstva, te spremno usvaja nove sadržaje i vještine i izrasta u osobu koja druge može potaknuti na pozitivne promjene. Djelatnici škole za Frana kažu da posjeduje u sebi neku čudnovatu snagu na koju se drugi s povjerenjem oslone.

Osim što je veoma aktivan u školskom volonterskom klubu i u udruzi Krijesnica, Fran je dobitnik nagrade „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, te plakete „ The Diana Award“ koja se dodjeljuje u čast Diane, princeze od Walesa i njezina uvjerenja da mladi mogu mijenjati svijet, a Fran mijenjajući svoj svijet, mijenja i svijet svih ljudi oko sebe. Fran za sebe kaže da je kroz svoju životnu priču, u kojoj s ponosom može reći da je prebolio leukemiju i preživio vršnjačko nasilje i postao uzor vršnjacima oko sebi svojim volonterskim doprinosom, shvatio da je njegov zadatak sada svojim iskustvom i svojim znanjem pomagati drugima koji su u sličnim borbama i problemima kao što je i on nekada bio te da shvativši to, njegovom liječenju došao kraj.

Fran je svakako pravi školski volonterski heroj.