mija-rakaric300

MIJA RAKARIĆ (24)

Ženska soba – centar za seksualna prava i Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja 

Volonterka Mija je u Ženskoj sobi – centru za seksualna prava počela volontirati u travnju, 2016. godine te je skupila preko 150 volonterskih sati, a tijekom 2017. godine ih je preko 60. Također Mija volontira i u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja gdje u 2017. godini ima preko 200 volonterskih sati.

Mija održavanjem web stranice „Sigurno mjesto“ osigurava da žene žrtve bilo kojeg oblika nasilja lako pronađu pomoć i podršku imajući na jednom mjestu sve potrebne informacije za prijavu nasilja ili u procesu donošenja odluke za izlazak iz nasilja, kao i unaprjeđenje razmjene informacija između različitih tijela i institucija s organizacijama civilnog društva.  Na jedan indirektan način Mija direktno pomaže ženama koje su preživjele nasilje i djeluje na poboljšanje njihovih života.

Mija je također bila dio projekta #sherajmoodgovorno u sklopu koje je unaprijedila svoje već postignuto znanje i metode rada s djecom i mladima te pripreme i provedbe prevencijskih radionica. Mija je volonterka koja je do sada volontirala u raznim organizacijama civilnog društva poput Plavog telefona, Caritasove kuće u Brezovici, pučkoj kuhinji, rehabilitacijskom centru za stres i traumu, Domu za starije osobe Maksimir, Društvu Afrikanaca u Hrvatskoj, te je prošla mnoge specijalizirane radionice za rad sa žrtvama, a trenutno uz studij prava volontira u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja te Centru za mirovne studije pružajući pravne informacije žrtvama kaznenih djela i prekršaja i te tražiteljima azila u prihvatilištu Porin. Putem javnih akcija, sportskih događanja, prevencijskih kampanja i održavanjem radionica, volonterka direktno razgovara sa građanima i građankama, te učenicima i učenicama zagrebačkih škola informirajući ih o rizicima seksualnog nasilja, mogućnostima zaštite te organizacijama civilnog društva kojima mogu pronaći pomoć i podršku ako su oni ili njima bliske osobe preživjele seksualno nasilje. Mija vrlo savjesno i stručno pruža podršku i nužno potrebne informacije osobama koje po prvi puta traže pomoć radi svoje traume.

Djelatnice Ženske sobe ističu kako Miju kao studenticu Pravnog fakulteta u Zagrebu te paralelnu volonterku Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja te Centra za mirovne studije vide kao buduću aktivistkinju za ženska prava koju će njen profesionalni put usmjeriti na daljnje ulaganje vlastitog vremena i energije na poboljšanje našeg društva i unapređenju ljudskih prava, a za sebe kaže da volontiranjem u svoje tri udruge ( Ženska soba, NPC i Centar za mirovne studije) bira zajednicu u kakvoj svi želimo živjeti, gledajući je kroz oči jednakosti i ravnopravnosti, te daje glas onima kojima su godine nasilja oduzele njihov.