MIJA RAKARIĆ – FINALISTKINJA VOLONTERSKOG OSKARA 2017.

 

 

mija_rakaric_zenska_sobaVolonterka koja se prva javlja za dežurstvo, koja iskazuje konstantnu želju za uključivanjem u razne aktivnosti, Mija Rakarić, kandidatkinja je za ovogodišnjeg Volonterskog Oskara. Svoj rad započela je u Ženskoj sobi te Centru za žrtve seksualnog nasilja u kojima je prikupila preko 200 volonterskih sati. Njena upornost, volja i želja za pružanje pomoći primjećena je prilikom uređivanja web stranice „Sigurno mjesto“ koja je namjenjena ženama žrtvama bilo kojeg oblika nasilja.

Naime, Mija je prepoznala kako je problematika seksualnog nasilja još uvijek nedovoljno prepoznata u hrvatskom društvu, stoga redovno  sakuplja informacije o održavanju različitih treninga, radionica, grupa podrške te drugih oblika rada sa ženama žrtvama nasilja. Također, veliki dio svog vremena ulaže u edukaciju te u mnoge radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Njena srdačnost, otvorenost i spremnost za rad s djecom i mladima je ono što ju čini odličnom volonterkom.mija_rakaric_npc

Mija je trenutačno volonterka u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela u kojem je pokazala znanje i smirenost prilikom razgovora sa žrtvama te brzo i lako pružanje korisnih informacija. Nadalje, sudjelovala je i u raznim organizacijskim poslovima, logističkoj podršci te i u statističkoj obradi podataka.

Iako se možda čini da Mijine aktivnosti nisu izravno vezane za širu zajednicu, njezina konstantna uključenost u rad Ženske sobe uvelike pridonosi poboljšanju i unaprijeđenju života žena žrtava seksualnog nasilja. Njezin sveukupni doprinos široj zajednici vidljiv je u ulaganju vlastitog slobodnog vremena i volontiranju u brojnim organizacijama civilnog društva.