marina_mesek300

MARINA MESEK (34)

Dom za starije osobe Maksimir

Marina  volontira u Domu za starije osobe Maksimir od veljače, 2015. godine i poklonila preko 300 volonterskih sati tijekom 2017. godine.  Započela je svoje volontersko iskustvo u Domu na mjestu individualnih druženja sa korisnicima, gdje je na samom početku osvojila srca korisnika, te su je brzo prihvatili. Marina danas volontira na volonterskom mjestu pratnje u bolnicu. Kroz pratnje u bolnicu, podršku i osnaživanje korisnika, Marina nesebično dijeli svoje vrijeme družeći se sa starijim osobama.

Marinin doprinos je zaista velik jer zahvaljujući njoj korisnici Doma, koji nemaju bliže i šire rodbine imaju osobu na koju mogu računati kako bi s njima otišla obaviti određene liječničke preglede. Za nju kažu kako nije „obična“ volonterka, koja će doći obaviti svoj zadatak i otići, već je postala dio doma i korisnici s njom rado razgovaraju. Marina je mlada djevojka koja svojim primjerom potiče druge mlade ljude da prate njen primjer i uključe se u volontiranje koje obuhvaća pomaganje starijim osobama.

Velika zainteresiranost, volja i predanost za pomaganje starijim osobama i nesebično dijeljenje pozitivne energije kod starijih osoba izaziva osjećaj povezanosti i povjerenja.  Iako ima oštećenje vida Marinu to ne zaustavlja da svoje volonterske obaveze odradi najkvalitetnija sa osmjehom na licu.

Tijekom volontiranja naučila je i još uvijek uči biti strpljiva jer rad sa starijim osobama upravo i potiče razvijanje tolerancije i strpljivosti. Kako bi pružila ono najbolje od sebe korisnicima Doma, Marina kroz volontiranje polazi niz edukacija kako pristupiti osobama starije životne dobi, te kako rukovati određenim ortopedskim pomagalima kojima se često osobe s kojima odlazi u pratnje koriste.

Prije dolaska u Dom Maksimir Marina je imala veoma bogato volontersko iskustvo stječući znanje za rad sa različitim skupinama ljudi, od osoba s invaliditetom, rad sa životinjama, organiziranje sportskih aktivnosti, raznih aktivnosti iz područja umjetnosti i kulture, pa sve do rada s djecom. Marini je volontiranje postalo stil života, a za sebe kaže da ju motivira želja za pomaganjem, rad s ljudima, upoznavanje različitih životnih situacija, učenje strpljivosti, toleranciji, zahvalnosti za stvari koje se same po sebi čine normalne.