MARIJA VUJEVA (28)

Isusovačka služba za izbjeglice

marija_vujeva_final

Marija svoje vrijeme poklanja osobama koje su u postupku odobravanja međunarodne zaštitu Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu, te također pomaže u integraciji osoba kojima je međunarodna zaštita odobrena u Republici Hrvatskoj.
Osim što održava radionice s mladima – tinejdžerima u prihvatilištu, svoje vrijeme provodi s nji u izlasku izvan Prihvatilišta, pomoći u učenju, igri, razgovoru o problemima s kojima se svakodnevno suočavaju. Također pomaže onima kojima je odobrena međunarodna zaštita u pronalasku stanova, komunikaciji s mogućim najmodavcima te sa različitim institucijama. Uz to nudi i svoja znanja iz prava te puža pravnu podršku, a i emocionalnu u postupku traženja međunarodne zaštite.
Dio svojeg volonterskog angažmana Marija je provela u kampu za izbjeglice u Bosni i Hercegovini u Bihaću gdje je provodila aktivnosti usmjerene na rad s djecom i mladima.
Svojim radom i zalaganjem Marija svakodnevno utječe na percepciju ljudi o izbjeglicama u svojoj neposrednoj okolini, te uvelike pridonosi većem razumijevanju zajednice o problemima izbjeglica. Iako se Marija morala suočiti sa različitim jezičnim i kulturnim barijerama u radu sa izbjeglicama, svojom vedrinom i osmijehom je doprinjela do svake osobe te im pružila podršku, razumijevanje i prijateljstvo koje svatko od njih treba. A pratiti, služiti i zagovarati – tri su riječi po kojima se Marija vodi u svom volonterskom radu.