lara_andric_fotografija

Lara Andrić

“Moja volonterska priča u Are You Syrious-u? krenula je pretraživanjem stranice VCZ-a u potrazi za volonterskim poslom koji će mi pružiti novo iskustvo “proširivanja vidika”.

U cijelu sam se priču upustila bez puno znanja o funkcioniranju sustava međunarodne zaštite, ali sa željom i motivacijom da naučim više i sudjelujem u projektu koji djeci izbjeglicama pomaže u integraciji u naš obrazovni sustav. Oduvijek me privlačilo poučavanje, a individualni rad s djecom vidjela sam kao divnu priliku pružanja podrške u izrazito bitnom dijelu djetinjstva, školi i učenju. Neopisiv je osjećaj pratiti napredak koji postižemo, kroz lagane i teške susrete, prisjećajući se dana kad smo tek učili nazive boja na hrvatskom.

Rad s djecom pun je nepredvidljivosti i iznenađenja, ali uz uvijek prisutnu dozu veselja i smijeha. Takvo dinamično okruženje i meni i njima pruža beskrajne prilike za rast , zbog čega ne mogu zamisliti ikad prestati raditi ovaj “posao”.”

Lara Andrić (20) volonterka je udruge Are You Syrious? u kojoj je ove godine odradila 200 volonterskih sati. Lara volontira kao pomagačica u savladavanju hrvatskog jezika i školskog gradiva djeci koja su ostvarila međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj te posreduje u komunikaciji između roditelja i škole. Također pomaže obiteljima u snalaženju u novom okruženju.

Izvršavajući volonterske zadatke, pokazala se kao pouzdana i predana osoba, koja svoje stručno znanje uspješno primjenjuje u novim situacijama.