dragica-kipson-profil
Dragica Kipson, volonterka udruge La Verna

 

Nakon vlastitog, teškog gubitka člana obitelji, Dragica je donijela odluku da želi pomagati obiteljima koje se bore s bolešću. Od rujna 2012. do danas kontinuirano volontira u palijativnoj skrbi, pružajući podršku palijativnom bolesniku i njegovoj obitelji. Dragica provodi vrijeme s bolesnikom i njegovim članovima obitelji tako što odlazi u njihov dom gdje pruža pomoć u hranjenju, obavljanju kupovine, plaćanju računa, pripremi obroka, a još važnije u razgovoru s bolesnikom i članom obitelji. Dragica brine o bolesniku, posreduje pri institucijama radi ostvarivanja prava i usluga koje korisniku pripadaju, prati ga pri odlasku na terapije i preglede, no, najvažnije, daje korisnicima osjećaj da nisu sami, da imaju s kime razgovarati, daje im osjećaj sigurnosti i mira u trenucima kada im je to najpotrebnije.
Dragica je volontirajući u udruzi La Verna poklonila 2056 sati, od čega samo ove godine njih 304, kojima je učinila mmoge živote lakšima i vedrijima. Značaj ovog velikog broja volonterskih sati još je veći i posebniji jer su posvećeni i provedeni s onima koji su živjeli svoje posljednje mjesece, dane i sate života.
Dragica je ostavila veliki utisak na njih, njihove obitelji ali i na svoje suradnike u palijativnoj skrbi. Skromno kaže: „Nastojim biti uz bolesnika, nekad slušajući ga ako može govoriti, nekad šećući s njim ako može šetati, a nekad samo držati bolesnikovu ruku. Ponekad sam podrška članu obitelji koji brine za svog najdražeg jer i njemu je jako teško, a nekad je to i podrška u žalovanju. Sve ovo nastojim činiti s velikom poniznošću i ljubavlju, suptilno i gotovo nevidljivo, uvijek razmišljajući o dostojanstvu svakog čovjeka sve do kraja njegovog života.”
bty

bty

dragica-kipson-volontiranje