Volonterski centar Zagreb od 2009. provodi natječaj za nagradu Volonterski Oskar, zagrebačku nagradu za volontera/ku godine koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području Grada Zagreba. Dodjeljivanjem nagrade cilj je istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u gradu. Aktivnost se provodi u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Natječaj je proveden u dva kruga – u prvom krugu natječaja, troje finalista odabrano je od strane stručnog povjerenstva u sljedećem sastavu: Anka Juričić, prošlogodišnja dobitnica Volonterskog Oskara, Jadranka Sukno, predstavnica organizatora natječaja, članica Upravnog odbora VCZ-a, Mateja Petrić, predstavnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Anamarija Vuić, predstavnica organizatora volontiranja, programska koordinatorica volontera u Udruzi Hrabri telefon i Mirjana Kozina, predstavnica akademske zajednice, koordinatorica volonterskog kluba Škole za medicinske sestre Vrapče.

VCZ je zaprimio ukupno 23 prijave. Sastanak stručnog povjerenstva održan je 24. siječnja 2017., a od svih predivnih volonterskih priča, prema unaprijed utvrđenim kriterijima, odabrana su 3 najbolja kandidata.

Dodatno, Volonterski centar Zagreb je, na prijedlog i uz zajedničku odluku Povjerenstva, odlučio Mariji Fulgosi (67), volonterki Katoličke udruge „Kap dobrote“ dodijeliti posebnu nagradu za životno djelo te skoro tri desetljeća dug volonterski angažman s najugroženijim članovima zajednice.

Drugi krug natječaja u kojemu su građani pozvani da glasaju za svoje favorite trajao je od 30. siječnja – 19. veljače 2017. Glasanje se odvijalo putem internet stranice. Glasalo je sveukupno 3.572 građana, a rezultati su bili sljedeći:

Matej Ilić Buljan već gotovo četiri godine volontira na Hrabrom telefonu te je u tom razdoblju poklonio 833 volonterska sata, od čega 349 tijekom 2016. godine. Volontira na programima savjetodavnih linija za djecu i roditelje te e-savjetovanje, što znači da odgovara na telefonske pozive i e-mail upite te pruža podršku i pomoć djeci i roditeljima koji nam se obraćaju s različitim poteškoćama, poput zlostavljanja i zanemarivanja, problema u obitelji, u školi ili s prijateljima.  Posljednje dvije godine uključen je u još jedan program Hrabrog telefona – „Zagrlimo s(v)e“, koji se provodi u nekoliko zagrebačkih dječjih domova gdje sa suvoditeljem provodi sportske radionice čiji je primarni cilj emocionalno osnaživanje djece.

Svečana dodjela održana je 23. veljače u Staroj gradskoj Vijećnici gdje su finalistima i ostalim nominiranim volonterima dodijeljene nagrade i zahvale. Jela Prgić Znika, izvršna direktorica VCZ-a i Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba pred 240 uzvanika održali pozdravne govore.

Uzvanicima su predstavljeni svi nominirani kandidati kojima su podijeljeni prigodni pokloni. Posebna nagrada za životno djelo dodijeljena je Mariji Fulgosi koja je prvo predstavljena kratkom video pričom (produkcijska kuća Fade in) i od strane Katoličke udruge „Kap dobrote“ te koja se potom obratila uzvanicima. Finaliste su predstavili koordinatori volontera te su prikazane kratke priče o njihovom volonterskom angažmanu. Nagrade finalistima i samom dobitniku nagrade uručili su predstavnice organizatora natječaja i Anka Juričić, dobitnica nagrade Volonterski Oskar 2015. Program dodjele moderirao je radijski voditelj Frano Ridjan, dok je za glazbeni dio programa bio zadužen zbor Čarobna frula. Druženje uz zakusku nastavljeno je u ZgForumu.