Zagreb,24.02.2016.- U Starogradskoj vijecnici Gradske skupstine Grada Zagreba odrzana je dodjela nagrade Volonterski Oskar 2015. godine. Strucno Povjerenstvo odabralo je tri kandidata za najboljeg volontera Zagreba. Na slici Dora Vukusic, proslogodisnji dobitnik volonterskog Oskara, Slavko Navratil, pomocnica procelnice za socijalnu zastitu i populacijsku politiku Grada Zagreba, Romana Galic, Anka Juricic, pomocnica ministrice socijalne politike i mladih, Maja Vucinic Knezevic, Izvrsna direktorica Volonterskog centra Zagreb, Jela Prgic Zika, Tomislav Clekovic Foto Mario CUZIC/ZNA

Volonterski centar Zagreb od 2009. provodi natječaj za nagradu Volonterski Oskar, zagrebačku nagradu za volontera/ku godine koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području Grada Zagreba. Dodjeljivanjem nagrade cilj je istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u gradu. Aktivnost se provodi u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te je sufinancirana iz proračuna Grada Zagreba.

Natječaj je proveden u dva kruga – u prvom krugu natječaja, troje finalista odabrano je od strane stručnog povjerenstva u sljedećem sastavu: Slavko Navratil, prošlogodišnji dobitnik Volonterskog Oskara, Svea Bielen, predstavnica organizatora natječaja, članica Upravnog odbora VCZ-a, Mateja Petrić, predstavnica Grada Zagreba, Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Sanja Pavičić, predstavnica organizatora volontiranja, koordinatorica volontera u Domu za starije osobe Maksimir i Barbara Vid, predstavnica medija, novinarka Hrvatskog radija.

VCZ je zaprimio ukupno 21 prijavu. Sastanak stručnog povjerenstva održan je 27. siječnja 2016. te su od svih predivnih volonterskih priča, prema unaprijed utvrđenim kriterijima, odabrana 3 najbolja kandidata.
Drugi krug natječaja u kojemu su građani pozvani da glasaju za svoje favorite trajao je od 29. siječnja – 22. veljače 2016. Glasanje se odvijalo putem internet stranice, ali i slanjem glasova poštom. Glasalo je sveukupno 1.993 građana, a rezultati su bili sljedeći:

Anka Juričić volonterskim radom bavi se oko 35 godina (u Domu oko 10), a iza nje je više od 150 korisnika domova i osoba s posebnim potrebama kojima je pomagala. Najstarija je volonterka Doma za starije osobe Trešnjevka Zagreb, gdje je u 2015. ostvarila oko 760 sati volontiranja.
Svečana dodjela održana je 24. veljače u Staroj gradskoj Vijećnici gdje su finalistima i ostalim nominiranim volonterima dodijeljene nagrade i zahvale. Jela Prgić Znika, izvršna direktorica VCZ-a, Romana Galić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Darinko Kosor, predsjednik Skupštine grada Zagreba pred oko 170 uzvanika održali su pozdravne govore.

Uzvanicima su predstavljeni svi nominirani kandidati kojima su podijeljeni prigodni pokloni. Finaliste su predstavili koordinatori volontera te je prikazan kratak film o njihovom volonterskom angažmanu. Nagrade finalistima i samom dobitniku nagrade uručio je Slavko Navratil, dobitnik nagrade Volonterski Oskar 2014. Na početku i na kraju dodjele nastupio je zbor Čarobna frula, dok je druženje uz zakusku nastavljeno u prostorima udruge BKVelebit.

VCZ je u studenom 2015. ostvario partnerstvo sa Studijem dizajna u osmišljavanju i izvedbi idejnog rješenja i dizajna službene nagrade Volonterski Oskar. Kroz prosinac i siječanj, studenti prve godine su, uz podršku mentora razrađivali ideje, a 28. siječnja je, pred deveteročlanom stručnom komisijom, održana prezentacija 32 idejna rješenja od kojih je bilo nekoliko zanimljivih ideja i radova koja su imala potencijal postati službena nagrada. Stručna komisija odabrala je prijedlog Jakova Habjana naziva „Zagrljaj zajednice“.

Na samoj dodjeli nagrade Volonterski Oskar, student Jakov Habjan predstavio je ideju iza svog rada, dok je profesor Mladen Orešić u ime Studija dizajna uzvanicima predstavio desetak zanimljivih radova i cjelokupni proces iza finalnih rješenja.