Volonterski centar Zagreb već šestu godinu zaredom provodi natječaj za nagradu Volonterski Oskar, zagrebačku nagradu za volontera/ku godine koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području Grada Zagreba. Natječaj se provodi u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a dodjeljivanjem nagrade cilj je istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u gradu.

U prvom krugu natječaja, troje finalista odabrani su od strane stručnog povjerenstva u sljedećem sastavu: Maša Davidović, prošlogodišnja dobitnica Volonterskog Oskara, Ivana Kordić, predstavnica organizatora natječaja, članica Upravnog odbora VCZ-a, Mateja Petrić, predstavnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Tatjana Papst, predstavnica obrazovnih institucija, Srednja škola Bedekovčina i Barbara Matejčić, predstavnica medija, slobodna novinarka.

Zaprimljene su ukupno 22 prijave od kojih 4 nisu zadovoljavale administrativne uvjete. Sastanak stručnog povjerenstva održan je 26. siječnja 2015. te su, od 18 važećih prijava i predivnih volonterskih priča, prema unaprijed utvrđenim kriterijima, odabrana 3 najbolja kandidata.

Drugi krug natječaja u kojemu su građani pozvani da glasaju za svoje favorite trajao je od 30. siječnja – 20. veljače 2015. Glasanje se odvijalo putem internet stranice (www.vcz.hr/oskar), ali i direktno u uredu VCZ-a putem ispunjenog glasačkog listića te slanjem glasova poštom. Glasalo je sveukupno 1.803 građana, a rezultati su bili sljedeći:

Dobitnik nagrade Slavko Navratil najstariji je volonter Udruge Dodir i to ne samo po godinama, već i po volonterskom angažmanu koji seže u daleku povijest ove 20 godina stare organizacije i traje već 18.-tu godinu zaredom. U 2014. godini prikupio je ukupno 208 volonterskih sati.

Svečana dodjela Volonterskog Oskara održana je 25. veljače u Staroj gradskoj Vijećnici gdje su finalistima i ostalim nominiranim volonterima dodijeljene nagrade i zahvale. Program dodjele moderirao je televizijski voditelj Frano Ridjan.

Jela Prgić Znika, izvršna direktorica VCZ-a, Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Darinko Kosor, predsjednik Skupštine grada Zagreba su pred oko 150 uzvanika održali pozdravne govore. Uzvanicima su predstavljeni svi nominirani kandidati kojima su podijeljeni prigodni pokloni. Finaliste su predstavili koordinatori volontera te je prikazan kratak film o njihovom volonterskom angažmanu.

Nagrade finalistima i samom dobitniku nagrade uručile su Maša Davidović, prošlogodišnja dobitnica Oskara te Nikolina Piršljin, dobitnica nagrade Volonterski Oskar za 2012. godinu. Na početku i na kraju dodjele nastupio je Djevojački zbor IX. gimnazije, dok je druženje uz zakusku nastavljeno u prostorima Društva arhitekata Zagreba.

Galerija fotografija sa Svečane dodjele nagrade Volonterski Oskar 2014.

http://www.vcz.hr/info-pult/foto-galerije/dodjela-volonterskog-oskara-2014/