U suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Volonterski centar Zagreb proveo je godišnji natječaj za Volonterski Oskar, zagrebačku nagradu za volontera/ku godine. Volonterski Oskar je nagrada koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području Grada Zagreba od 2009. godine.

U prvom krugu natječaja, osnovano je stručno povjerenstvo u sastavu: Nikolina Piršljin, prošlogodišnja dobitnica Volonterskog Oskara, Josipa Mihić, predstavnica organizatora natječaja, članica Upravnog odbora Volonterskog centra Zagreb, Mateja Petrić, predstavnica Grada Zagreba (Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom), Violeta Vidaček-Hainš, predstavnica organizatora volontiranja, Fakultet organizacije i informatike i Danijela Trbović, predstavnica medija, novinarka HRT-a.

Povjerenstvo je održalo sastanak 30. siječnja i, od 16 zaprimljenih prijava, odabralo 3 kandidata za koje su smatrali da najviše zaslužuju ovu nagradu.

Drugi krug natječaja u kojemu su građani pozvani da glasaju za svoje favorite trajao je od 3. – 25. veljače 2014. Glasanje se odvijalo putem internet stranice, ali i direktno u uredu VCZ-a putem ispunjenog glasačkog listića. Glasalo je sveukupno 2.260 građana, a rezultati su bili sljedeći:

Maša Davidović (djevojačko Vikić-Topić, 1986.), volonterka Dječjeg doma Zagreb: 1.493, 66%

Adrijana Žilić Micevski (1982.), volonterka Udruge za podršku žrtvama i svjedocima: 394, 17 %

Mile Mrvalj (1959.) volonter udruge Ulični suputnik: 373, 16 %.

Svečana dodjela Volonterskog Oskara održana je 27. veljače u staroj gradskoj Vijećnici gdje su finalistima i ostalim nominiranim volonterima dodijeljene nagrade i zahvale. Moderator svečane dodjele bio je Frano Ridjan, novinar HRT-a. Jela Prgić Znika, izvršna direktorica VCZ-a, Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Darinko Kosor, predsjednik Skupštine grada Zagreba su pred oko 200 uzvanika održali pozdravne govore. Andrea Pandurović Ugrin predstavila je sve nominirane kojima su podijeljeni prigodni pokloni, a Anki Juričić uručena je zahvalnica za iznimnu požrtvovnost i 33-godišnji trud i nesebičan rad na razvoju volonterstva u Zagrebu. Finaliste su predstavili koordinatori volontera te je prikazan kratki film o njihovom volontiranju.

Nagradu dobitnici Maši Davidović uručila je Nikolina Piršljin, prošlogodišnja dobitnica Oskara. Na početku i na kraju dodjele nastupio je ženski etno zbor Singrlice, dok je druženje uz zakusku nastavljeno u prostorima udruge BK Velebit.