Natječaj za Volonterski Oskar, zagrebačku nagradu za volontera/ku godine  koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području grada Zagreba proveden je i 2012. godine.

O finalistima je, kao i do sada, odlučivalo stručno povjerenstvo u sljedećem sastavu: Klara Grisfelder, prošlogodišnja dobitnica Volonterskog Oskara, Daniela Jovanova Ivanković, predstavnica organizatora natječaja (članica Upravnog odbora VCZ-a), Mateja Petrić, predstavnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Sanja Bunić, predstavnica organizatora volontiranja, koordinatorica volontera Knjižnica grada Zagreba te Majda Rijavec, profesorica na Učiteljskom fakultetu Zagreb, održava izborni kolegiji Psihologija volontiranja.

Dana 28. siječnja povjerenstvo je među 15 prijavljenih kandidata odabralo 3 najbolja:

Na osnovi glasova građana prikupljenih kroz internetski portal www.vcz.hr/oskar dobitnicom Volonterskog Oskara proglašena je Nikolina Piršljin, volonterka udruge Krijesnica, udruge za djecu i mlade oboljele od malignih bolesti koja je osvojila 45% od ukupno 1.311 glasova građana.

Na svečanom događanju organiziranom 25. veljače 2013. godine u staroj Gradskoj Vijećnici pred oko 100 uzvanika Nikolini je dodijeljena nagrada, a ostalim nominiranim volonterima zahvale. Moderatorica svečane dodjele je bila Ivana Sučić, a Jela Prgić Znika, izvršna direktorica VCZ-a, Davor Bernardić, predsjednik Skupštine grada Zagreba i Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba su održali pozdravne govore. Sva tri finalista predstavljena su kratkim filmom koji je izradila udruga Fade in. Na svečanosti su nastupili zborovi Doma za starije i nemoćne Peščenica i IX. gimnazije.