OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VCZ je proveo treći po redu godišnji natječaj za Volonterski Oskar, zagrebačku nagradu za volontera/ku godine koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području grada Zagreba. Dodjeljivanjem ove nagrade želimo istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u gradu.

Pozivi su poslani na više od 150 različitih neprofitnih organizacija koje djeluju na području grada Zagreba, a pristiglo je ukupno 17 prijava.

U prvom krugu natječaja, o finalistima je odlučivalo stručno povjerenstvo u sljedećem sastavu: Antonija Hojt, prošlogodišnja dobitnica Volonterskog Oskara, Ana Ergović Kuzmanović, predstavnica organizatora natječaja (članica Upravnog odbora VCZ-a), Zorana Uzelac, predstavnica Grada Zagreba, Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Jasminka Dlesk-Božić, predstavnica organizatora volontiranja, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Maksimir te Željka Kovačević, novinarka produkcijske kuće Fade in i dobitnica novinarske nagrade Europske godine volontiranja u kategoriji najboljeg televizijskog izvještavanja o volontiranju u 2011.

Dana 30. siječnja povjerenstvo je među 17 prijavljenih kandidata odabralo 3 najbolja:

Na osnovu glasova građana prikupljenih kroz internetski portal www.vcz.hr/oskar dobitnicom Volonterskog Oskara proglašena je Klara Grisfelder (1995.), volonterka Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba koja je osvojila 60% od ukupno 1.218 glasova građana.

Na svečanom događanju organiziranom 22. veljače 2012. godine u kinu Europa pred oko 150 uzvanika Klari je dodijeljena nagrada, a ostalim nominiranim volonterima znaci pažnje i zahvale. Moderatorica svečane dodjele bila je Ivana Sučić, novinarka Hrvatskog radija i dobitnica novinarske nagrade Europske godine volontiranja za najbolje radijsko izvještavanje o volonterstvu. Jela Prgić Znika, izvršna direktorica VCZ-a, i Romana Galić, predstavnica Grada Zagreba, Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom održale su inspirativne govore zahvale. Potom su 3 finalista bili predstavljeni filmom u trajanju od 5 minuta produkcijske kuće Fade in te od strane njihovih koordinatora volontera. Klara Grisfelder, volonterka Skloništa za nezbrinute životinje grada Zagreba, proglašena je pobjednicom te joj je uručena plaketa i pokloni. Na početku i na kraju dodjele održan je nastup zbora IX. gimnazije.