U Hrvatskoj se u svim regijama dodjeljuje više nagrada za volontiranje koje se razlikuju prema osobama kojima se dodjeljuju, područjima koje obuhvaćaju, institucijama koje ih dodjeljuju, metodama izbora, ali sve imaju jedan zajednički cilj – povećati prepoznavanje važnosti volontiranja u društvenoj zajednici.

Volonterski centar Zagreb u 2009. godini po prvi je puta raspisao natječaj za dodjelu Volonterskog Oskara, zagrebačke nagrade za volontera/ku godine. Volonterski Oskar nagrada je koja će se dodjeljivati za individualni volonterski doprinos na razini grada Zagreba, na godišnjoj osnovi. Dodjeljivanjem nagrade želimo istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u gradu Zagrebu.

Nagrada Volonterskog centra Zagreb posebna je po načinu na koji se odlučuje o pobjedniku. U prvom krugu stručno povjerenstvo izabire najbolje kandidate – finaliste, a potom u drugom krugu sami građani glasujući elektronskim putem odlučuju o pobjedniku.

Prvog Volonterskog Oskara osvojila je Maja Sekulić, volonterka udruge Plavi telefon koja je odnijela 48% od ukupno 1.156 elektronskih glasova prikupljenih tijekom mjesec dana koliko je natječaj bio otvoren. Maja već punih 5 godina, otkako je izgubila posao, volontira na Plavom telefonu te je prikupila preko 950 volonterskih sati i odgojila nekoliko generacija ”plavih” volontera. Miroslav Vučenović, ravnatelj Plavog telefona, Maju je nazvao „anđelom bez krila“ koji svojom toplom brigom i pažnjom uči nove generacije volonterki kako biti human i odgovoran član zajednice. Maja je u proteklih 5 godina odgovorila na brojne pozive u pomoć, kako mladih tako i odraslih ljudi koji su u svojim najtežim trenucima posegnuli za pomoć putem plave slušalice.