Slavko Navratil (1939.)

Udruga Dodir
25.02.2015., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici dodijeljena je nagrada Volonterski Oskar. Photo: Zarko Basic/PIXSELL

“Otac” 360 gluhoslijepih osoba

Slavko Navratil (74) najstariji je volonter Udruge Dodir i to ne samo po godinama već i po volonterskom angažmanu koji seže u daleku povijest ove 20 godina stare organizacije i traje već 18 godinu zaredom. U 2014. godini prikupio je ukupno 208 volonterskih sati.

Na poziv jedne gluhoslijepe osobe aktivno se uključio u rad udruge za što kaže da je to bila “ljubav na prvi dodir.” Volontira jer smatra da gluhoslijepe osobe imaju puno više komunikacijskih problema nego samo gluhe i želio je da se i oni uključe u sve aktivnosti, razgovore, obavljanje svakodnevnih stvari. On je intervenor. To znači da prati gluhoslijepu osobu na mjesta kamo želi ići i usput joj opisuje što sve vidi uokolo. On je i prevoditelj na druženjima jer može vidjeti glavnog prevoditelja te prenijeti gluhoslijepoj osobi ono što drugi govore.

Kao gluha osoba koja ima potpuno ispunjen život Slavko je našim gluhoslijepim sugrađanima na najbolji mogući način dao poticaj za novi početak u životu, svojim vlastitim primjerom im je pokazao da se uz podršku može sve. Bio je inicijator organiziranja prvog izleta za gluhoslijepe osobe i prvog ljetovanja. Sudjelovao je na svim kreativnim, likovnim i dramskim radionicama, uvijek u sjeni, pružajući podršku gluhoslijepima i “gurajući” ih naprijed. S vremenom je postao ”tata” svim gluhoslijepim osobama, bez njega ne prolazi niti jedno okupljanje, proslava ili ozbiljan sastanak.

IZBORNIK