Maša Davidović (1986.)

Dječji dom Zagreb, Nazorova
masa davidovic

Maša u dječjem domu volontira 6 i pol godina. U 2013. godini odradila je 280 sati u neposrednom druženju s djetetom. Dječji dom Zagreb, Nazorova 49 brine o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Neku djecu ne posjećuju ni roditelji, niti rodbina i za njih nam je osobito važno da imaju volontere. Za djecu koje imaju veće poteškoće često je teže pronaći zainteresirane volontere.

Maša je prihvatila volontirati s visoko neurorizičnim djetetom starim 1,5 g. Od samog početka dolazila mu je gotovo svakodnevno i redovito ga posjećivala u bolnici jer je često bio hospitaliziran. Uz Mašinu podršku i angažman vidno je napredovao i stručni djelatnici doma su se složili da je tome bitno pridonijela čvrsta emocionalna veza koju je Maša s njim ostvarila. Ona je i danas s njim i njegovim posvojiteljima u kontaktu.

Sada Maša volontira s djetetom koje ima višestruke teškoće. Od ljeta 2009. godine redovito mu dolazi, odvodi ga u šetnje, kod nje provodi blagdane i vikende. Dječak je vidno napredovao i uspostavio toplu emocionalnu vezu s Mašom. Veseli se njenom dolasku i teško se od nje rastaje. Prije 6 i pol godina kada je Maša počela volontirati bila je studentica medicine. Za vrijeme studija dobila je Dekanovu nagradu i ostvarila pravo na Gradsku stipendiju za nadarene studente.

Unatoč vrlo zahtjevnom studiju na kojem je redovito i vrlo uspješno polagala sve ispite, uspjela je pronaći vrijeme za redovito dolaženje svom malom prijatelju. Maša je kroz volontiranje usvojila znanja i vještine potrebne u odgoju djece s posebnim potrebama i unaprijedila svoje komunikacijske vještine.

Mašina spontanost, otvorenost, iskrenost i toplina pridonijeli su tome da je vole sva djeca iz skupine, a njezin vedar karakter nadahnjuje i tete. Kroz njen angažman djeca uče i osjećaju važnost toplog emocionalnog odnosa i usvajaju empatiju koja je izuzetno važna za njihov razvoj. Svojim primjerom i predanošću Maša pozitivno utječe na druge volontere angažirane u našem domu, promiče prave vrijednosti volontiranja i vrijednosti koje zagovara i naša ustanova.

IZBORNIK