Maja Sekulić (1960.)

Udruga Plavi telefon
str 28 i tri stupca ****

Zagreb, 051109.

Maja Sekulic dobitnica je Volunterskog Oskara koji se dodjeljuje po prvi put.

Foto: Milivoj Keber / CROPIX

Maja se za volontiranje u udruzi Plavi telefon javila u listopadu 2004. godine. Te je godine pristupila početnoj edukaciji i usmjerila se na volontiranje na liniji pomoći Plavi telefon. Vrlo brzo aktivnosti su se proširile i obuhvatile mentorstvo novim volonterima na liniji pomoći te studentima na praksi.

Zahvaljujući redovitom volonterskom angažmanu, ne samo na liniji pomoći Plavi telefon, već i u cjelokupnom radu udruge, Maja je omogućila veću kvalitetu provedbe određenih aktivnosti, a osobito veću dostupnost pomoći i podrške djeci, mladima i odraslima putem Plavog telefona. Osigurala je da će njihov poziv na plavi telefon naići na odgovor i daljnje smjernice u rješavanju problema koji su ih nagnali na podizanje slušalice i upućivanje apela za pomoć.

Zahvaljujući predanom radu i višegodišnjem iskustvu te redovitosti u izvršavanju svojim obveza Maja je bila najpogodniji izbor za mentora te je svojim savjetima i praćenjem u rad Plavog telefona uvela petnaestak volontera i preko 50 studenata na praksi. Svojom brigom i pažljivošću pridonijela je izgradnji i održavanju prirodne, opuštene i obiteljske atmosfere u udruzi koja poticajno djeluje na korisnike i suradnike udruge.

Maja je u svom višegodišnjem radu prikupila 958 sati tijekom redovitog dežurstva na liniji Plavi telefon (što je ekvivalent za 8 godina ‘prosječnog’ dežurstva – dolazak jednom tjedno – koje liniji pomoći poklanja većina volontera udruge). Uz to Maja redovito prisustvuje mjesečnim sastancima volontera na kojima je prikupila 67 sati te supervizijskim sastancima na kojima je prikupila oko 112 sati.

Maja je bila uključena i u aktivnosti prilikom većih manifestacija i akcija poput dodjele nagrada Nipet, nišest, organizacije koncerata, organizacije promotivnih aktivnosti i dežuranja na štandovima te slične aktivnosti. Na njima je Maja prikupila oko 100 dodatnih volonterskih sati.

Maji je volontiranje pomoglo da razvije nova, posebno vrijedna znanja i vještine kao što su napredak u komunikaciji te kontrola emocija kod stresnih situacija.

Kao majka dvoje djece, Maja je uz roditeljsku ulogu neprestano aktivno posvećena pomaganju osoba treće životne dobi iz kruga svoje obitelji što uključuje svakodnevno posjećivanje i pomoć pri obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti.

IZBORNIK