Klara Grisfelder (1995.)

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba
????????????????????????????????????

Klara je volonterka Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba koja pored školskih obaveza (učenica Srednje veterinarske škole) svakodnevno volontira.

Tijekom 2011. godine Klara je ukupno volontirala 450 sati, minimalno jednom tjedno, skoro svaki vikend, a za vrijeme školskih praznika svakodnevno. Dnevno bi volontirala minimalno 3 sata. Isto tako, dolazi na skoro sve akcije udomljavanja i podrške skloništu u organizaciji Grada Zagreba. Volontira u skloništu već dvije godine.

Klara u skloništu radi sa psima i pomaže im u socijalizaciji s ljudima i drugim životinjama i time ih priprema za novi dom i novu obitelj; timari ih i češlja, igra se sa štencima što je osnova svakog početnog treninga. I sama je završila osnovne i napredne tečajeve poslušnosti i socijalizacije i s pojedinim psima radi kliker trening; mijenja psima vodu prema potrebi, pomaže psima na oporavku od operacija brinući se za njih u postoperacijskoj njezi te sudjeluje u akcijama udomljavanja koje ustanova organizira u Gradu Zagrebu.

Otkako Klara volontira u skloništu, promijenjen je cijeli koncept rada s volonterima i rad s njima je unaprijeđen, organiziraju se tečajevi i Sklonište trenutno ima preko 50 volontera i kontinuirano se radi na njihovoj edukaciji, a Klara u tome pomaže i sama će uskoro početi održavati tečajeve za volontere.

Djelatnici Skloništa smatraju da Klara ima tu posebnu „žicu“ (ne samo ljubav) za sve životinje pa tako i za pse. Smatraju da ona shvaća kako životinje funkcioniraju i pomaže im da se vrate u obitelj iz koje su bile istjerane ili u kojoj nikad nisu živjele. Životinje se uz nju osjećaju sigurno, a ona razumije da je svaka od njih posebna i da su neke od njih prošle i teška zanemarivanja ili zlostavljanja i da im treba puno vremena i razumije i opasnosti koje mogu nastati od takvih životinja, a to razumijevanje prenosi i na ostale volontere i udomitelje. Sama bira pse za koje smatra da trebaju njenu pomoć i angažira se i van skloništa, a posebno na akcijama udomljavanja, da nađe pravu obitelj za određenu životinju.

Klara putuje jako daleko svaki dan i to iz Zaprešića u Sesvetski kraljevec, znači na kraj grada i pohađa srednju veterinarsku školu u Dubravi.

IZBORNIK