Kako izgleda proces odabira?

Proces odlučivanja o dobitniku Volonterskog Oskara odvija se u dva kruga – u prvom  povjerenstvo odlučuje o nominiranim kandidatima koji prolaze u drugi krug natječaja. U drugom krugu građani glasaju za jednog od finalista/ica. Nagrada Volonterski Oskar bit će dodijeljena trima finalistima/icama, a nagrada za zagrebačkog volontera/ku 2021. godine bit će uručena jednoj osobi temeljem najvećeg broja glasova građana.

Povjerenstvo je tijelo čiji su članovi predstavnici različitih relevantnih dionika za razvoj volonterstva na području grada Zagreba. Povjerenstvo odlučuje o izboru finalista/ica koji  ulaze u drugi krug natječaja prema dolje navedenim kriterijima.

U drugom krugu natječaja, građani biraju zagrebačku volonterku/a 2021. godine među  trima finalistima/cama koji su od strane povjerenstva izabrani kao najbolji. Kandidati koji  uđu u drugi krug bit će predstavljeni javnosti putem internetske stranice Volonterskog  centra Zagreb, ali i različitih društvenih i medijskih kanala. Građani će putem  internetske stranice  www.oskar.vcz.hr/oskar/ moći elektronskim putem glasovati za  kandidata po svom izboru. Dobitnik/ca nagrade je osoba koja prikupi najveći broj glasova građana.

Posebnu nagradu za životno djelo Povjerenstvo može dodijeliti jednom kandidatu/kinji za dugogodišnji angažman u volontiranju i promicanju volonterstva.

 

KRITERIJI ODABIRA

Povjerenstvo će odluku o prolasku kandidata u drugi krug donijeti sukladno sljedećim  kriterijima za dodjelu nagrade Volonterski Oskar:

  • Korist za organizatora volontiranja/građansku inicijativu i korisnika volontiranja od volonterskih aktivnosti kandidata
  • Korist za širu zajednicu od volonterskih aktivnosti kandidata • Samoinicijativnost i posvećenost pri obavljanju volonterskih aktivnosti • Dužina volonterskog iskustva kandidata
  • Posebne prepreke koje je kandidat morao svladati
  • Osobni razvoj kandidata omogućen volontiranjem

 

O NAGRADI