Kako izgleda proces odabira?

Volonterski Oskar za 2020. godinu bit će dodjeljen jednoj osobi na osnovu procjene povjerenstva i glasova građana. Proces odlučivanja o dobitniku Volonterskog Oskara odvija se u dva kruga – u prvom povjerenstvo odlučuje o nominiranim kandidatima koji prolaze u drugi krug natječaja. U drugom krugu građani glasaju za jednog od finalista te donose konačnu odluku o dobitniku/ci Volonterskog Oskara temeljem najvećeg broja glasova.

Povjerenstvo je tijelo čiji su članovi predstavnici različitih relevantnih dionika za razvoj volonterstva na području grada Zagreba. Povjerenstvo odlučuje o izboru kandidata koji ulaze u drugi kruga natječaja prema dolje navedenim kriterijima.

U drugom krugu natječaja, građani biraju dobitnika/cu Volonterskog Oskara među kandidatima koji su od strane povjerenstva izabrani kao najbolji. Kandidati koji uđu u drugi krug, bit će predstavljeni javnosti putem internetske stranice Volonterskog centra Zagreb, ali i različitih društvenih i medijskih kanala.

Građani će putem internetske stranice www.vcz.hr/oskar moći elektronskim putem glasovati za kandidata po svom izboru. Uz to, građani će moći glasovati i putem glasačke kutije u uredu VCZ-a. Dobitnik/ca nagrade je osoba koja prikupi najveći broj glasova građana.

 

Kriteriji odabira

Povjerenstvo će odluku o prolasku kandidata u drugi krug donijeti sukladno sljedećim kriterijima za dodjelu nagrade Volonterski Oskar:

• Korist za organizatora voloniranja i korisnika volontiranja od volonterskih aktivnosti kandidata
• Korist za širu zajednicu od volonterskih aktivnosti kandidata
• Samoinicijativnost i posvećenost pri obavljanju volonterskih aktivnosti
• Dužina volonterskog iskustva kandidata
• Posebne prepreke koje je kandidat morao svladati
• Osobni razvoj kandidata postignut volontiranjem

 

O NAGRADI