DOBITNICA NAGRADE VOLONTERSKI OSKAR 2015. JE VOLONTERKA...

Anka Juričić (77)

Anka Juričić rođena je 1938., a volonterskim radom bavi se oko 35 godina. Najstarija je volonterka Doma za starije osobe Trešnjevka Zagreb, gdje je u 2015. godini ostvarila oko 760 sati volontiranja. Samo u Domu volontira oko desetak godina. Svakodnevno je aktivno uključena u rad različitih grupa korisnika, gdje nesebično i neumorno animira, pomaže i „daje se“ u radu sa starijima.Obilazi korisnike koji su najpotrebitiji, pomaže im, popravlja odjeću, donosi namirnice i lijekove, vježba s njima, razgovara…

Posebno se ističe njen kreativni rad u radnoj terapiji Doma, gdje svojom maštom i rukama stvara najrazličitije kreacije kojima uljepšava naš prostor, a pogotovo je aktivna povodom svih većih manifestacija i aktivnosti Doma. Tada za nju ne postoji radno vrijeme, ne postoji sutra. Svoju volju za pomaganjem i radom,  svoju pozitivnu energiju, i svoja velika životna iskustva prenosi i na nas.

Volontira jer želi pomagati onim najpotrebitijima, jer stvara nova prijateljstva i jer se i ona tako obogaćuje, neprestano razmišljajući da li je dovoljno napravila, i jeli mogla više.

Ona za nas nije samo volonterka, ona je „naša Anka“, bez koje ne može proći niti jedna aktivnost, čijem oku nezapaženo ne može proći niti jedan problem. Ona je tu za nas, za korisnike, za svakoga kome može na bilo koji način pomoći da se ne osjeća osamljeno. Njen doprinos Domu i široj društvenoj zajednici unatrag dugog niza godina neprocjenjiv je.

Osim u našem Domu, u 2015. godini, volontirala je u Specijalnoj bolnici za mentalno retardiranu djecu Gornja Bistra. Također je volontirala sa imigrantima u Tovarniku i Zagrebu u organizaciji Crvenog križa Zagreb.

 Dom za starije osobe Trešnjevka

Ankina volonterska priča

Prijavni obrazac_Anka Juričić

Tomislav Čleković (45)

Tomislav Čleković volonter je udruge Krila – terapijsko jahanje i 2015. godine ima odrađenih 227,5 volonterskih sati. Dolazi svaki radni dan u udrugu od 8.00 do 10.00 sati i radi na poslovima odražavanja imanja (izvodi konje iz štale, čisti štalu, hrani konje, čisti konje, istovara sijeno…) i na događanjima udruge (Hrvatska volontira, Dani otvorenih vrata, Međunarodni dani osoba s invaliditetom…)Tomislav je osoba s intelektualnim teškoćama lišena poslovne sposobnosti. Živi u stambenoj zajednici s još tri osobe kao korisnik Udruge za promicanje inkluzije.  Aktivnosti Udruge temelje se na filozofiji inkluzije prema kojoj osobe s intelektualnim teškoćama imaju pravo biti ravnopravni i aktivni članovi društva.Tomislavov zastupnik, gospodin Almir Mišur, držao se te filozofije kada je odlučio kontaktirati predsjednika udruge Krila-terapijsko jahanje, gospodina Sašu Tuksara znajući da udruga ima kvalitetan volonterski program i da postoji mogućnost da Tomislav svoje vrijeme provede na poslu koji će ga ispunjavati i gdje će biti koristan.

Dogovorena je suradnja i Tomislav je 14.11.2014. krenuo sa svojim volonterskim radom. Prva tri mjeseca, njegov zastupnik ga je učio put javnim prijevozom do udruge i obučavao nas zaposlenike i volontere kako raditi s osobama s intelektualnim teškoćama. Tomislav se prvi put sreo s konjima, gumenim čizmama, tačkama, vilama i ostalim alatima koje koristima za održavanje imanja i trebalo ga je učiti raditi s time. Osim što nije znao raditi s alatom, imao je i strah od svega toga. Motorički je bio jako loš i imao je razvijene obrasce ponavljanja.

Nakon tri mjeseca rada Tomislav je savladao osnove volonterskog rada i počeo je komunikaciju s ostalim volonterima. Nakon toga smo odlučili da zastupnik više nije potreban i da je bolje za Tomislava da dolazi samostalno.

Tomislav od srpnja 2015. dolazi samostalno svaki radni dan od 8.00 do 10.00 sati, nikada nije zakasnio na posao, poboljšala mu se motorika, komunikacija, nema više obrasce ponavljanja, zajedno s volonterima obavlja sve poslove u tom terminu. Pokazao je visoku razinuo dgovornosti za svojeo baveze kao volontera te entuzijazam i interes za rad.

Nakon promotivnog spota za udrugu Krila-terapijsko jahanje gdje je spomenuto da udruga uključuje u volonterski rad i osobe s invaliditetom, udruga je primila pozive izcijele Hrvatske od roditelja djece s teškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom koji su iskazali svoje oduševljenje i nadu da će i njihova djeca imati priliku biti prihvaćena, sretna ali najvažnije, korisna zajednici u kojoj žive.

Volonteri, roditelji i zaposlenici smatraju ga važnim članom udruge i velikom pomoći i inspiracijom.

 Udruga Krila – terapijsko jahanje

Tomislavova volonterska priča

Prijavni obrazac_Tomislav Clekovic

 

Dora Vukušić (24)

Dora je dio Hrabrog telefona još od 2012. godine. U našoj organizaciji počela je kao volonterka na savjetodavnoj liniji za djecu i roditelje, a svoj put na Hrabrom nastavila je u našem drugom velikom programu, kao voditeljica preventivnih radionica za djecu u Dječjoj kući Borovje. U 2015. godini Dora je Hrabrom telefonu posvetila 206 volonterskih sati, a od početka volontiranja ukupno 528 volonterskih sati.Dora je došla na naš program savjetodavnih linija kao prvi volonter sa smjera rehabilitacije Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.  Tada se pitala pripada li ona tu i kako će se snaći u savjetovanju djece i roditelja. Sretni smo i ponosni što se tada ohrabrila okušati u novoj situaciji i postati dio našeg tima. Primjer je svima nama kako se najbolje stvari događaju onda kada izađemo iz svoje zone udobnosti. Zahvaljujući toj odluci, svojim sadašnjim angažmanom na Hrabrom telefonu Dora direktno doprinosi zaštiti djece. Na savjetodavnoj liniji pruža im podršku i razumijevanje za njihove osjećaje  i probleme.

Djeca se javljaju s različitim problemima – fizičkog, emocionalnog i seksualnog nasilja od strane članova obitelji i vršnjaka, zanemarivanja od strane roditelja, isključivanja iz društva, psihičkih teškoća i usamljenosti… Najčešće su to problemi koje nikome nisu povjerili pa je iznimno važno da ih s druge strane linije dočeka osoba koja je topla, brižna, srdačna, koja ozbiljno shvaća njihove teškoće i želi im pomoći, a to je upravo Dora. Svojim optimizmom i razumijevanjem Dora pruža podršku roditeljima i drugim odraslim osobama koje zabrinute za djecu najčešće zovu u potrazi za odgojnim savjetom, mišljenjem savjetovatelja ili zbog toga što primjećuju nasilje nad djecom u svojoj okolini.

U programu Dječja kuća Borovje Dora kao voditeljica radionice Malih istraživača aktivno i direktno radi na prevenciji neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži te zaštiti od svih oblika nasilja u lokalnoj zajednici. Mali istraživači s osmijehom dolaze na svaki susret za koji se Dora uvijek vrijedno priprema sa svojim suvoditeljem, a njihovi roditelji puni su riječi hvale. Svojim trudom, zalaganjem i motivacijom Dora svakodnevno promiče vrijednosti Hrabrog telefona, a svojim entuzijazmom lako „zarazi“ i svoje postojeće kolege volontere.

Osim u našoj udruzi Dora je aktivna i u mnogobrojnim drugim volonterskim akcijama te je uz to i redovita studentica. Zbog toga je angažman koji posvećuje volonterskim aktivnostima ne samo u našoj, nego i u drugim udrugama još dragocjeniji.

Ponosni smo što je Dora odlučila da Hrabri telefon bude dio njenog volonterskog puta. Dora je posebna djevojka koju ćete odmah prepoznati u masi. Topla je i srdačna, uvijek širokog osmijeha i energije koju širi svuda oko sebe. U radu s djecom i roditeljima pokazuje iznimnu strpljivost i razumijevanje, a u suradnji sa zaposlenicima Hrabrog telefona energičnost i čvrsti oslonac.

Udruga Hrabri telefon

Dorina volonterska priča

obrazac_Dora Vukušić

GLASANJE ZAVRŠENO!!

O NAGRADI VOLONTERSKI OSKAR

volo oskar_za krugove
volo oskar_za krugove_kriteriji2
volo oskar_za krugove_PROCES
volo oskar_za krugove_POSTUPAK

NOVOSTI

OSKAROVCI KROZ GODINE

2014.

25.02.2015., Zagreb - U Staroj gradskoj vijecnici dodijeljena je nagrada Volonterski Oskar. Photo: Zarko Basic/PIXSELL

2013.

masa davidovic

2012.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2011.

????????????????????????????????????

2010.

antonija hojt_oskar

2009.

str 28 i tri stupca ****

Zagreb, 051109.

Maja Sekulic dobitnica je Volunterskog Oskara koji se dodjeljuje po prvi put.

Foto: Milivoj Keber / CROPIX

KONTAKT

vcz
Ilica 29, 10000 Zagreb
Tel.: 01 3013 058
Fax: 01 3013 736
Mob: 098 373 615
Email: zvs_info@vcz.hr
Web: www.vcz.hr